Kto si všimne rozbor vody z prameňa Vincentky zistí, že obsahuje železo. Minerálna voda naplnená vo fľašiach však už železo neobsahuje. Kam sa podelo? A prečo? Vincentka sa pred plnením do fliaš filtráciou zbavuje železa v procese ktorý nazývame odželeznenie. Vykonávame ho z čisto praktických dôvodov, aby sme zachovali stabilitu nášho produktu počas celej doby jeho skladovania-teda predpísané 2 roky.
"Vincentka
sa pred plnením do fliaš filtráciou zbavuje železa v procese ktorý
nazývame odželeznenie. Vykonávame ho z čisto praktických dôvodov, aby sme
zachovali stabilitu nášho produktu počas celej doby jeho skladovania-teda
predpísané 2 roky. Železo totiž nepriaznivo ovplyvňuje senzorické vlastnosti
vody. Jeho prítomnosť po čase spôsobuje sfarbenie vody do žltej až hrdzavej
farby. Naše zariadenie na odželeznenie vody je plne automatické a ekologické.
Odželeznená Vincentka tak chutí stále rovnako a to aj po dlhodobom skladovaní" Hovorí Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s.: Odželeznenie pitnej vody (zdroj: https://www.upravnevody.sk/odzeleznenie-pitnej-vody/) Železo (Fe) je zdravotne nevýznamným ukazovateľom,
ktorý však nepriaznivo ovplyvňuje senzorické vlastnosti vody a spôsobuje žltú
až hrdzavú farbu, príp. jej horkú chuť. Aj malé koncentrácie Fe2+ vo vode
môžu byť príčinou nadmerného rozvoja železitých baktérií, ktoré potom upchávajú
potrubie a pri odumieraní sú príčinou zápachu. Max. prípustná hodnota železa
(Fe) pre pitnú vodu je 0,2 mg/l. Osvedčené postupy a zariadenia na odželeznenie
vody zabezpečia zníženie železa vo vode na úroveň parametrov pitnej vody a odstráni
sa zafarbenie vody. Ako sa to vezme. Aj áno, aj nie. V čerstvej Vincentke
a to aj v tej privedenej do Haly Vincentka na kolonáde
v Luhačoviciach, sa nachádza aj rozpustené železo. Preto takáto čerstvá
voda rovno z prameňa chutí (tým čo to vedia rozoznať) mierne inak. Na
liečivé vlastnosti Vincentky to však vplyv nemá. Na stabilitu produktu však
áno, odželeznenie je v tomto prípade namieste. "Rozdiel medzi Vincentkou vo fľaši a voľne prístupnou na
kolonáde je iba chuťové zafarbenie, spôsobené jedinou technologickou úpravou a
tou je odstránenie prítomného značného množstva železa, ktoré by vo fľaši
vytváralo pri styku s voľným kyslíkom plávajúci sediment. Všetky ostatné
prítomné minerálne soli sú zachované. Pre porovnanie oboch vzoriek sme ich
napríklad počas dňa otvorených dverí dali možnosť návštevníkom ochutnať.
Väčšina rozdiel nepozná, ale nám čo s ňou roky pracujeme, chuťové bunky signalizujú
poznateľný rozdiel," vysvetlil J.Šumšal. Proces odželeznenia Vincentky má svoju kapacitu. Tá musí byť
zladená s celou prevádzkou plniarne, výdatnosťou vrtu Vincentky, výkonom
plniacej linky, so skladovacími priestormi, aktuálnym dopytom a nevyhnutnou
rezervou zásob pre prípad akýchkoľvek výpadkov výroby. Kapacita dennej výroby
je cca 35 000 fliaš. Trvanlivosť Vincentky vo fľaši je 2 roky. Systém funguje spoľahlivo. Vincentka je minerálkou preto, že obsahuje minerály,
presnejšie prírodné rozpustené minerálne látky. Pôvodom je to treťohorná
zbytková morská voda uväznená v podzemí. Do nej sa dostáva podzemná voda,
pôvodom zo zrážok z povrchu a obohacuje sa oxidom uhličitým (CO2).
Oxid uhličitý v podzemí má anorganický, juvenílny pôvod, súvisiaci s vulkanickou
aktivitou. Preniká z veľkých hĺbok
a následne sa v podzemnej vode rozpúšťa a vzniká tak kyselina uhličitá, ktorá
pôsobí na okolitú horninu a obohacuje podzemnú vodu o minerálne látky a výsledná
minerálka stúpa k povrchu. A medzi týmito minerálnymi látkami je aj
železo. Žartom sa hovorí, že Vincentka obsahuje takmer celú
Mendelejevovu periodickú tabuľku prvkov. Je to veľmi silno mineralizovaná,
jódová uhličitá minerálna voda z prírodného liečivého zdroja,
hydrogénuhličitan-chlorido-sodného typu, so zvýšeným obsahom fluoridov a
kyseliny boritej, studená, hypotonická. Obsahuje ióny sodíka, draslíka,
vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu a železa. Železo je však pred
stáčaním do fliaš odstraňované. Celková mineralizácia je 9854 mg / l. Vincentka je tiež označovaná ako "liek našich babičiek".
Jej liečivé účinky preverili stáročia. Prvá písomná zmienka pochádza z roku
1669, kedy fyzik a lekár Jan Ferdinand Hertod z Todtenfeldu vydal písomnú
správu o chemickom zložení luhačovickej vody, o spôsoboch pitnej kúry a o úspešných
výsledkoch. Osmotickým tlakom 634,7 kPa sa blíži osmolarite ľudskej krvi a
vnútrobunkových tekutín. Obsahuje biogénne prvky, akými sú lítium, rubídium,
cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení. Je vhodná ako doplnok na detoxikáciu tela, ako cenný zdroj
jódu a ďalších dôležitých minerálov potrebných pre zdravý životný štýl, ako
prírodný výživový doplnok pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov.
Umožňuje rozpúšťanie hlienov na slizniciach dýchacích ciest, žalúdku a črevách
svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a biogénnych prvkov. Vhodná je
aj pre alergikov. Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach
dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby
žalúdka, dvanástnika a ich pooperačných stavoch, pri chronickom zdurení pečene,
diabete mellitus, chronickej pankreatitíde. Pomáha regenerovať aj vnútorné
prostredie človeka po veľkých stratách potu (šport, ťažká fyzická práca,
horúčkovité ochorenia) a upravuje metabolizmus po alkoholových excesoch
a ťažkých jedlách. Jeden dúšok Vincentky postačí na uhradenie dennej dávky
jódu, môže slúžiť na prevenciu zubného kazu u detí a je vhodná ako prírodný
doplnok výživy pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. Odporúča
sa tiež proti vzniku suchých zápalov nosovej sliznice a na prevenciu jej
recidív. Viac informácií nájdete na www.vincentka.cz
Autor: admin
|
Svisiace odkazyHodnotenie lnkuHlasov: 0 Monosti |